Category Archives: Formula 1

SAUBER F1 TIM POSTAJE ALFA ROMEO RACING

alfa-romeo-racing-logo-1

F1 tim Sauber, zvanično je preimenovan u Alfa Romeo Racing. Rekli bismo logičan potez, nakon što je talijanski proizvođač automobila prošle godine postao glavni sponzor, a ove godine postaje i tehnički partner. Boje novog tima će ove godine braniti veteran Kimi Raikkonen, te Ferrarijev testni i razvojni vozač Antonio Giovinazzi. Mnogima će pak nedostajati Sauber, koji u najbržem cirkusu na svijetu obitava od 1993. godine, te je poznat kao rasadnik talenata.

F1 KALENDAR ZA 2018

F1-2018-Calendar

Međunarodna automobilistička asocijacija (FIA), objavila je kalendar F1 utrka za narednu sezonu 2018. godine. Najveća je novost povratak dvije slavne utrke, VN Francuske, koja se vozi 24. juna na stazi Paul Ricard, te VN Njemačke, koja se 22. jula vozi na  Hockenheimringu. S druge strane, VN Malezije nema u kalendaru. Ukupno će se voziti 21 utrka sljedećim redoslijedom.

 1. mart – Australija
  8. april – Bahrein
  15.april – Kina
  29. april – Azerbejdžan
  13. maj – Španija
  27. maj – Monako
  10. juni – Kanada
  24. juni – Francuska
  1. juli – Austrija
  8. juli – Velika Britanija
  22. juli – Njemačka
  29. juli – Mađarska
  26. august- Belgija
  2. septembar – Italija
  16. septembar – Singapur
  30. septembar – Rusija
  7. oktobar – Japan
  21. oktobar – SAD
  28. oktobar – Meksico
  11. novembar – Brazil
  25. novembar – Abu Dhabi

FORMULA 1 U DANSKOJ?!

f1-copenhagen-gp-2020-map-2017-copenhagen-gp-2020-map-5702841

Konzorcij organizatora ulične F1 utrke u Kopenhagenu, ušao je u finalnu fazu pregovora sa čelnicima ovog takmičenja, kako bi se pomenuta utrka u F1 kalendaru našla već 2020. godine. Ukoliko sve prođe po planu, F1 bolidi bi, po uzoru na stazu u Bakuu, prolazili kroz strogi centar danske prijestolnice, pa čak prelazili i preko dva gradska mosta, što bi nesumnjivo bilo izuzetno atraktivno za gledat.

Projekat su već odobrile i državne vlasti, kraljevska porodica, te gradske vlasti, no uz opasku da bi se za finansiranje trebala naći privatna kompanija. Naravno, svoj su glas dali i ekolozi, koji su izrazili zabrinutost zbog zagađenja i prometnog čepa, koji bi F1 vikend napravio.

Kako, god, popularnost utrke nije upitna, zbog brojnih F1 vozača iz obližnjih nordijskih zemalja (Marcus Ericsson, Kimi Raikkonen, Valteri Bottas), a posebno mladog vozača ekipe Haas, Kevina Magnusena, kojem bi ovo bila domaća utrka.

ASTON MARTIN ĆE BITI GLAVNI SPONZOR F1 EKIPE RED BULL

amrbr_logo_2018

Britanski proizvođač automobila Aston Martin, od sljedeće godine postaje glavni sponzor F1 ekipe Red Bull, za koju će od 2021. godine postati i snabdjevač motora, čime će prestati turbulentna saradnja sa Renaultom. To je suština novog ugovora, kojeg su mnogi predosjetili tokom predstavljanja supersportskog Aston Martina Valkyrie, kojeg je dizajnirao upravo glavni Red Bull dizajner Adrian Newey. U svakom slučaju, isti će nesumnjivo poremetiti odnos snaga u najbržem cirkusu na svijetu

SAUBER F1 TIM BI MOGAO POSTATI FERRARI JUNIOR F1 TIM

sauber f1 tim

Na marginama odluke F1 tima Sauber da odustane od prelaska na Hondine motore, te nastavi dugogodišnju tehničku saradnju sa Ferrarijem, zapravo se po svemu sudeći krije sve izglednija opcija da Sauber u sljedećih nekoliko godina zapravo postane Ferrarijev satelitski junior tim koji bi služio za profilisanje i evaluaciju novih vozača i njihovu pripremu za nastup u velikom Ferrariju.

 

Cijelu je priču nedavno potvrdio i predsjednik Ferrarija Sergio Marchionne, izjavom da Ferrari mora poraditi na odgajanju nove generacije vozača, te da se idejom da Sauber pretvori u rasadnik talenata već odavno bavi, obzirom da se posljednjih nekoliko godina pojavilo nekoliko izuzetno talentovanih vozača, no Ferrari nema prostora ni vremena da ih “odgaja” u šampionskom timu koji se bori za bodove, već im je potreban drugi slabiji tim.

RENAULT PREDSTAVIO F1 IZAZIVAČA ZA 2017.

Renault_87319_global_en

Renault je u Londonu predstavio novi jednosjed za novu sezonu Formule 1 pod nazivom R.S.17. Riječ je o potpuno novom bolidu razvijenom prema novom i izazovnijem tehničkom pravilniku.

Renault_87386_global_enZa razliku od prošlogodišnje tranzicijske godine, ovogodišnji bolid R.S.17 je potpuno nov. Ovogodišnji jednosjed ima redizajniranu arhitekturu agregata sa unutrašnjim sagorjevanjem i drugu generaciju ERS sistema koji je razvijen sa Infinitijem. Takođe, umjesto dugogodišnjeg partnera Totala, Renault F1 tim u novu sezonu ulazi sa kompanijom BP, odnosno sa Castrolom kao novim sponzorom i dobavljačem maziva.

Renault_87377_global_enRiječ je o potpuno novom bolidu, samostalno razvijenom i konstruisanom sa praznog lista hartije prema novom i izazovnom tehničkom pravilniku za sezonu 2017. R.S. 17 je prvi F1 jednosjed razvijen od strane Renault Sport Racing odjela iz dvije matične lokacije, Enstone u Engleskoj i Viry-Chatillon u Francuskoj.

Renault_87374_global_enR.S.17 su predstavili predstavnici tima, izvršni potpredsjednik Renault Grupe – Thierry Koskas, predsjednik Renault Sporta – Jérôme Stoll i direktor Renault Sport odjela – Cyril Abiteboul, kao i ambasador tima, četverostruki svjetski prvak Alain Prost, te ovogodišnji piloti Nico Hülkenberg i Jolyon Palmer, a na eventu se našao i rezervni vozač Sergey Sirotkin.

Renault_87380_global_en”Nadamo se da će Renaultov novi izazivač pokazati stabilnost i performanse na stazi, te donijeti bodove na svakoj utrci. Imamo snažan menadžment i svježu vozačku postavu. U naš projekat smo uključili snažnu grupu sponzora kao što su: British Petrol, Castrol, MAPFRE i SMP Racing. Mi smo najbrže rastuća F1 ekipa i naše performanse moramo dokazati na stazi osvajajući bodove na svakoj trci ove godine”, izjavio je na današnjem eventu direktor Cyril Abiteboul.

SLJEDEĆA F1 SEZONA BEZ UTRKE U NJEMAČKOM HOCKENHEIMU

F1 kalendar 2017

Ono što se već neko vrijeme nagađalo, sada je i zvanično potvrđeno. U kalendaru sljedeće F1 sezone neće biti utrke za VN Njemačke na stazi Hockenheim. Uprava njemačke staze nije našla zajednički jezik sa Bernijem Ecclestoneom, tačnije nisu željeli platiti iznos koji je vlasnik Formule 1 tražio za uključenost u F1 kalendar. Zanimljivo je da ove godine utrke za VN Kanade i Brazila nisu upitne, dok je utrka za VN Azerbejdžana u Bakuu pomjerena kako se ne bi se preklapala sa utrkom 24 sata Le Mansa. Kompletan i finalan kalendar F1 utrka za sljedeću sezonu izgleda ovako:

26.03. – Australija (Melbourne)
09.04. – Kina (Shanghai)
16.04. – Bahrain (Bahrain)
30.04. – Rusija (Sochi)
14.05. – Španija (Barcelona)
28.05. – Monako (Monte Carlo)
11.06. – Kanada (Montreal)
25.06. – Azerbejdžan (Baku)
09.07. – Austrija (Spielberg)
16.07. – Velika Britanija (Silverstone)
30.07. – Mađarska (Budapest)
27.08. – Belgija (Spa-Francorchamps)
03.09. – Italija (Monza)
17.09. – Singapur (Singapore)
01.10. – Malezija (Sepang)
08.10. – Japan (Suzuka)
22.10. – SAD (Austin)
29.10. – Meksiko (Mexico City)
12.11. – Brazil (Sao Paulo)
26.11. – Abu Dhabi (Abu Dhabi)

FIA OBJAVILA PRELIMINARNI KALENDAR UTRKA ZA 2017. GODINU

F1 calendar 2017

Međunarodna automobilistička asocijacija, objavila je preliminarni kalendar F1 utrka za sljedeću 2017. godinu. Sezona će kao i uvijek startati krajem marta u Australiji, no nekoliko je utrka (Montreal, Hockenheim, Brazil) još uvijek upitno. Provizorni kalendar izgleda ovako:

 1. mart – Melbourne, Australija
  9. april – Shanghai, Kina
  16. april – Bahrain, Bahrein
  30. april – Sochi, Rusija
  14. maj – Barcelona, Španija
  28. maj – Monte Carlo, Monako
  11. jun – Montreal, Kanada*
  18. junj – Baku, Azerbejdžan
  2. jul – Spielberg, Austrija
  9. jul – Silverstone, Velika Britanija
  23. juj – Budapest, Mađarska
  30. jul – Hockenheim, Njemačka*
  27. august – Spa-Francorchamps, Belgija
  3. septembar – Monza, Italija
  17. septembar – Sepang, Malezija
  1. oktobar – Singapore, Singapur
  8. oktobar – Suzuka, Japan
  22. oktobar – Austin, SAD
  5. novembar – Mexico City, Meksiko
  12. novembar – Sao Paolo, Brazil*
  26. novembar – Abu Dhabi, UAE