LOTUS EVIJA

Lotus-Evija-2020-1280-01

Lotus još jednom potvrđuje svoj pionirski status u svijetu autoindustrije i motorsporta. Dokaz je upravo predstavljeni hyperautomobil imena Evija, prvi potpuno električni hyperautomobil sa prostora Velike Britanije, koji ujedno signalizira novo poglavlje za ovu marku, sada pod vlasništvom kineske grupacije Geely.

Lotus-Evija-2020-1280-07Dizajnerski gledano, Evija je prava skulptura na točkovima, a izvajana karoserija, oblikom apsolutno podređena aerodinamici je u potpunosti izrađena od karbonskih vlakana, umjesto retrovizora, tu su male kamere, koje izranjaju iz kućišta prilikom paljenja vozila, a tu je i centralna kamera na krovu.

Lotus-Evija-2020-1280-05Jednako dramatičan je i enterijer, snažno inspirisan svijetom utrka, čemu svjedoče lagana školjkasta sjedišta, specifično kolo upravljača i tanka „lebdeća“ centralna konzola na kojoj se nalaze sve kontrolne funkcije. Instrument tabla je naravno digitalizirana.

Lotus-Evija-2020-1280-12Sa targetiranih 2.000 KS i 1.700 Nm obrtnog momenta, Lotus Evija je najjači produkcijski automobil na svijetu, a posebna stavka je i izuzetno kapacitetna baterija koju dobavlja glasoviti Williams Advanced Engineering, a koja je vidljiva kroz stražnji pokrov, obzirom da je poput kakvog SUS motora smještena iza putničkog prostora.

Lotus-Evija-2020-1280-14Što se tiče samog pogona, Eviju pokreću četiri elektromotora sa integrisanim mjenjačem i inverterom, po jedan za svaki točak, a superpametni torque vectoring sistem, brine se za idealan prenos snage u svakom trenutku, te naravno vrhunske performanse, kao što su ubrzanje do 100 km/h za manje od tri sekunde i maksimalnu brzinu od preko 340 km/h.

Lotus-Evija-2020-1024-0bS druge strane, veoma bitan podatak je i izdašna autonomija kretanja od nekih 400 km, te poseban termalni menadžment, koji omogućava izvlačenje maksimuma na stazi, bez bojazni od pregrijavanja baterije. Vrijedi naglasiti da je Evija i prvi cestovni automobil sa laserskim svjetlima, kako dugim, tako i kratkim.

Lotus-Evija-2020-1024-0dKao vjesnik novih vremena i tehnološki pionir, Evija će zadržati i ekskluzivnost, obzirom da će biti proizvedena u samo 130 primjeraka, po cijeni od čitavih 1,9 miliona eura, a izvorno će biti ponuđeni prvo odabranim vlasnicima Lotus modela.