RENAULT OSVJEŽIO KOMERCIJALNE MODELE TRAFFIC, MASTER I ALASKAN, TE PREDSTAVIO KONCEPT SLJEDEĆE GENERACIJE MODELA KANGOO

2019-renault-master-01

Renault je odlučio osvježiti program komercijalnih modela, pa su tako modeli Trafic i Master dobili nova lica, sa potpuno novim svjetlima, maskom hladnjaka i branikom, zatim elegantniji enterijer sa R-Link Evolution i Media Nav Evolution infotainment sistemom, te unaprijeđene motore i nova tehnološka rješenja.

2019-renault-master-12Što se tiče tehnoloških novosti, Master nudi nove sisteme pomoći u vožnji poput kamere za vožnju unazad, asistencije pri naletu bočnog vjetra, kontrolu mrtvog ugla, dok je Trafic dobio parking senzore i naprijed i nazad, te sistem kontrole stabilnosti prikolice. Oba su francuska dostavnjaka dobila i poboljšane motore.

2019-renault-master-08Tako Masterov 2.3 litarski dCi sada udovoljava Euro6d-Temp standardima i u prosjeku troši litar manje goriva, a moguće ga je upariti ili sa 6-stepenim manuelnim mjenjačem ili sa robotiziranim mjenjačem istog broja prenosa. Master je naravno i dalje dostupan u elektrificiranoj Z.E. varijanti, koja je u sklopu osvježenja dobila novu generaciju 33 kWh litij-jonske baterije koja energijom snabdijeva 75 KS jak elektromotor iz modela Zoe, a ukupna autonomija kretanja iznosi 120 km.

2019-renault-trafic-01Što se tiče modela Trafic, on je dobio unaprijeđeni 2.0 litarski dCi raspona snage od 120 preko 140 do 170 KS, koji se po prvi put može upariti sa EDC6 automatskim mjenjačem sa dva kvačila. I ovaj je motor Euro6d-Temp usklađen i u prosjeku troši 0,6 litara manje od prethodnika.

2019-renault-trafic-10Slijedi pick-up model Alaskan, tehnološki blizanaca Nissan Navare, koji je nakon dvije godine postojanja na tržištu dobio veću nosivost (1.100 kg), zahvaljujući primjerni novog stražnjeg ovjesa, koji će doprinjeti i većoj udobnosti zbog manjeg nivoa vibracija. Unaprijeđen je i kočioni sistem sa dodatkom stražnjih disk kočnica i sistema automatskog kočenja u slučaju nužde.

8d02af47-2020-renault-alaskan-euro-spec-6Alaskan je dobio i nešto jači, ali i osjetno čišći motor. Naime, 2.3 litarski twin-turbo dizelaš i dalje razvija 160 ili 190 KS, ali nudi i osjetno većih 425 Nm obrtnog momenta, a kao i prije, mjenjačke opcije čine standardni 6-stepeni manuelni, te opcijski 7-stepeni automatski mjenjač.

801bef83-2020-renault-alaskan-euro-spec-5S druge strane, Alaskan je dobio i novi infotainment sistem, kompatibilan sa Android Auto i Apple Car Play, te novi sistem kontrole stabilnosti prikolice. Dizajnerske su izmjene pak zadržane tek na izboru novih 17-inčnih felgi, koje mijenjaju dosadašnje 16-inčne, dok su 18-inčne opcija.

c20c1abc-renault-kangoo-ze-concept-16Pored osvježenja postojećih modela, Renault nam istovremeno nagovještava i sljedeću generaciju popularnog kompaktnom komercijalnog modela Kangoo. U tu svrhu služi novi Kangoo Z.E. Concept, koji donosi novi, više automobilski, a manje komercijalnih izgle. Serijska izvedba na tržištu se očekuje sljedeće godine.

8074bbb8-renault-kangoo-ze-concept-14203d2817-renault-kangoo-ze-concept-15