OFANZIVA VOLKSWAGEN KONCEPTNIH VOZILA NA SAJMU U SHANGHAIJU

Volkswagen-ID_Roomzz_Concept-2019-1024-01

Važnost kineskog tržišta za njemački Volkswagen još je jednom snažno potvrdila prava mala ofanziva konceptnih vozila na sajmu automobila u Shanghaiju. Najveću je pažnju nesumnjivo privukao novi član elektrificirane ID porodice.

Volkswagen-ID_Roomzz_Concept-2019-1024-04Nosi ime ROOMZZ i u pitanju je monolitan, pet metara dugačak SUV homogenih linija. Smještaj baterija u podnicu omogućava više nego dovoljno prostora u potpuno digitaliziranom enterijeru sa tri reda sjedišta, a tu je i sistem aktivnog prečišćavanja zraka.

Volkswagen-ID_Roomzz_Concept-2019-1024-20Volkswagen-ID_Roomzz_Concept-2019-1024-05Zahvaljujući kapacitetnoj 82-kWh bateriji, autonomija kretanja iznosi velikih 450 km (po WLTP mjernom principu), a dva električna motora (po jedan za svaku osovinu) sa zbirnih 306 KS garantuju odlične mogućnosti; ubrzanje do 100 km/h za 6,6 sekundi i maksimalnu, elektronski ograničenu brzinu od 180 km/h. Naravno, tu je i četvrti nivo autonomne vožnje.

vw-suv-coupe-conceptNišta manje važan nije niti SUV Coupe Concept. Nemaštovit naziv zapravo najbolje opisuje ovaj automobil, odnosno u pitanju je vizija još jednog coupe SUV modela, koja izgleda gotovo pa serijski i ponajviše podsjeća na srednje veliki model Tayron, dostupan isključivo u Kini.

vw-suv-coupe-concept 2vw-teramont-x-conceptSamo za Kinu je predviđen i drugi koncept imena Teramont X, predserijska izvedba ranije predstavljenog Atlas Cross Sport koncepta. Veliki coupe SUV zapravo je još elegantnija izvedba velikog SUV modela Atlas (S.A.D.), odnosno Teramont (Kina).

vw-teramont-x-concept 2I kao da Atlas, odnosno Teramont nisu dovoljno veliki, Volkswagen nam u Kini predstavlja i model SMV, koji se na tržištu očekuje kroz dvije godine.

2019-vw-smv-conceptSa dužinom od 5,1 metara, to je nesumnjivo najduži automobil, postavljen na MQB platformu. Kolosalan nastup se naravno podrazumijeva, ali elegantne linije efektivno poništavaju osjećaj glomaznosti.

2019-vw-smv-concept 22019-vw-smv-concept 3