HYUNDAI NEXO

Hyundai-Nexo

Južnokorejski Hyundai je na CES sajmu predstavio novi Fuel Cell EV automobil imena Nexo, koji osim napredne pogonske tehnologije (kombinacija gorivih ćelija hidrogena i električne energije), donosi i novi Advanced Driver Assistance Systems (ADAS) paket sistema asistencije vozaču, koji značajno povećava potencijale autonomne vožnje ovog vozila.

Hyundai-Nexo-2Nexo je dakle tehnološki admiralski brod Hyundaijeve rastuće ponude ekološki nastrojenih vozila, koja bi do 2025. godine trebala podrazumijevati 18 modela. Nexo bi zapravo u ponudi trebao zamijeniti ix35 FCEV, odnosno Tucson FCEV, a u odnosu na koje će donijeti manju masu, veću autonomiju i bolje performanse.

Hyundai-Nexo-3Konkretnije, Nexo rapspolaže sa 160 KS i 394 Nm obrtnog momenta, do 100 km/h ubrzava za 9,5 sekundi i ima autonomiju kretanja od čitavih 595 km. U Hyundaiju su posebno ponosni na ekstenzivne testove izdržljivosti, koji su dokazali pouzdanost i robusnost navedene pogonske tehnologije, koja mnogima ipak još uvijek zvuči previse egzotično.