TOYOTA NA TRAGU REVOLUCIONARNOG RJEŠENJA ZA DUŽE TRAJANJE BATERIJA U ELEKTRIČNIM I HIBRIDNIM VOZILIMA.

Toyota-Mirai-Europe

Toyota je čini se, kao jedan od pionira u segmentu električnih i hibridnih automobila, konačno na tragu rješenja najvećeg problema ove vrste vozila – trošenja baterija, pa bi uskoro mogao biti riješen i najveći problem elektrovozila, a to je onaj vezan za autonomiju kretanja i trajnost baterija.

Japanski su inženjeri istraživali fenomen koji limitira životni vijek baterije. Naime, većina modernih hibrida i elektrovozila koristi litij-jonske baterije. Litijski joni nalaze se unutar elektrolita i kreću se između katode i anode, te tako stvaraju električnu energiju.

Iako su litij-jonske baterije osjetno efikasnije od ostalih poznatih rješenja, problem nastaje prilikom kretanja vozila, što značajno remeti tok jona, te se time smanjuje protok energije i skraćuje životni vijek baterije.

Upravo tom devijacijom toka jona, bavili su se Toyotini inženjeri, te obećavaju skoro rješenje problema i povećavanje životnog vijeka baterije za minimalno 15 posto. Možemo im samo čestitati i nadati se što skorijoj primjeni obećanog rješenja.