VOLVO XC70 – MODELSKA 2014. GODINA

VolvoXCsedamdesetmodelskadvijecetrnaestagodina

Volvo je 1997. godine sa modelom V70 Cross Country stvorio potpuno novi automobilski segment. Glavni cilj bio je stvoriti udoban cestovni automobil sa off-road potencijalom, koji nagovještava grubijanski nastup. Novost su i Drive-E dvolitarski četverocilindarski motori, kao što je D4 turbodizelaš, te T5 turbobenzinac. Novi XC70 donosi i inovativni sistem detekcije pješaka i biciklista sa opcijom automatskog kočenja.

DIZAJN

Širi i niži

Brojni novi detalji, naglašavaju savremeni nastup Volva XC70. U to se ubraja široka maska hladnjaka, naglašen tvornički logo, dnevna svjetla, te atraktivni 19-inčni točkovi.

Luksuzan i prvoklasno funkcionalan enterijer

XC70 nudi prvoklasnu udobnost i sofisticiranost u kombinaciji sa 575 litara osnovne zapremine prtljažnika. Jednostavnim segmentnim preklapanjem sjedišta u omjeru 40/20/40, nude se dodatne opcije konfiguracije prostora, te maksimalna zapremina prtljažnika od čak 1.600 litara. Električno pokretan poklopac prtljažnika, kojim se upravlja daljinski putem ključa ili tipkom na instrument tabli je još jedan dokaz humanog pristupa. Roditelji će posebno cijeniti integrisana booster sjedišta za djecu uzrasta od tri godine naviše.

ŠASIJA I MOTORI

Kontrolisana vožnja

XC70 je razvijen i izbalansiran da ponudi prvoklasni užitak vožnje, prvenstveno baziran na mekanoj vožnji i sigurnom držanju ceste. Stabilnost je posebno značajna prilikom vožnje većeg broja putnika i pripadajuće prtljage. Pogon na sve točkove i Hill Descent Control sistem kontrolisanog spuštanja nizbrdo su dodatni poticaj višestrukoj iskoristivosti Volva XC70.

XC70 se može opcijski opremiti aktivnom šasijom, baziranoj na Volvo Four C tehnologiji. U pitanju je napredna, samoregulirajuća šasija, koja koristi brojne senzore, kako bi se konstantno kontrolisalo ponašanje vozila. Amortizeri su podešeni tako da u djeliću sekunde odgovore na uslove vožnje.

Snažni T6

Snažni T6 benzinski motor iz zapremine od 3.0 litara „izvlači“ 304 KS i 440 Nm, a u novom XC70 prosječno troši 10,6 l/100 km. Snaga se na sva četiri točka prenosi putem druge generacije Geartronic automatske transmisije sa šest stepeni prenosa.

Novi T5 sa 245 KS

Novi četverocilindarski Drive-E T5 benzinac razvija 245 KS i 350 Nm obrtnog momenta. U kombinaciji sa 8-stepenim automatskim mjenjačem u prosjeku troši 6,7 l/100 km (157 g/km).

D5 sa 215 KS

Petocilindarski D5 turbodizelaš razvija 215 KS i 420 Nm i u kombinaciji sa manuelnim mjenjačem prosječno troši 5,3 l/100 km i emitira 139 g/km ugljen dioksida.

Potpuno novi D4 sa emisijom od 109 g/km

Novi D4 turbodizelaš razvija 181 KS i 400 Nm. Motor donosi inovativnu i-ART tehnologiju ubrizgavanja. Korištenjem povratnih informacija o pritisku ubrizgavanja na svakom injektoru goriva, umjesto korištenja samo jednog senzora pritiska u zajedničkom vodu, i-ART tehnologija omogućava konstantnu kontrolu i odvojeno prilagođavanje ubrizgavanja u svakom od četiri cilindra.

Potrošnja goriva je na ovaj način dovedena na minimalan nivo. Tako ovaj motor uparen sa manuelnim mjenjačem u modelu XC70 na svakih 100 km troši tek 4,9 l/100 km, što odgovara emisiji ugljen dioksida od 117 g/km. U kombinaciji sa novim 8-stepenim automatskim mjenjačem potrošnja iznosi 4.9 l/100 km (129 g/km).

SENSUS

Sensus Connected Touch – novi nivo povezanosti

Sensus je ime koje Volvo koristi za HMI (Human Machine Interface) funkcionalnost, a potpuno novi Sensus Connected Touch je njegov posljednji dodatak. Omogućava Internet konekciju i 7-inčni ekran osjetljiv na dodir pretvara u napredni kontrolni sistem, kojim se može upravljati i sa rukavicama na rukama. To je svjetski novitet, posebno iskoristiv zimi.

Konekcija se ostvaruje preko 3G/4G hardverskog ključa ili putem vozačevog mobilnog telefona, a tu je i prva potpuno integrisana Spotify aplikacija. Sistem glasovne aktivacije funkcioniše na svim audio uređajima spojenim na Connected Touch. Omogućeno je i dijeljenje WiFi mreže sa putnicima.

Adaptivni digitalni displej

Adaptivni digitalni displej, koji je debitovao na novom Volvu V40, sada je dostupan i u velikim Volvo modelima. Vozač može birati između tri grafičke teme: Elegance tema je bazni mod sa tradicionalnom mirnom atmosferom. Eco tema donosi zeleno osvjetljenje, u cilju stvaranja ekološki nastrojene atmosfere. Performance tema svojim crvenim osvjetljenjem stvara sportsku atmosferu.

VolvoXCsedamdesetmodelskadvijecetrnaestagodinac

Grijano kolo upravljača i klackalice za izmjenu stepeni prenosa

Kako bi se vozačima omogućila ugodna vožnja i tokom hladnih zimskih dana, elegantno trokrako kolo upravljača može se opremiti grijačem. Automobili opremljeni automatskim mjenjačem nude mogućnost doplate klackalica za izmjenu stepeni prenosa. Automobili opremljeni senzorom kiše, mogu biti opremljeni i sistemom grijanja, koje posebno dolazi do izražaja prilikom hladnih zimskih dana.

SIGURNOST

IntelliSafe je naziv koji Volvo koristi za sve svoje aktivne sigurnosne sisteme.

Novi sistem detekcije pješaka i biciklista

Novi, napredniji softver, koji podrazumijeva brže procesuiranje vizuelnih podataka, omogućio je da postojeći sistem detekcije pješaka i automatskog kočenja bude osposobljen i za detekciju biciklista. Napredni senzor skenira prostor ispred vozila. Ukoliko biciklista naglo skrene ispred vozila, automatski se pojavljuje upozorenje i automobil samostalno koči. Tehnologija može detektovati i pješaka koji stupa na cestu ispred vozila, a ukoliko vozač ne reaguje na vrijeme, automobil prvo upozorava vozača, a zatim i samostalno koči.

City Safety – sada aktivan do brzine od 50 km/h

Novi XC70 posjeduje i nadograđeni City Safety sistem. Novost je mogućnost funkcionisanja pri brzini do 50 km/h. Podsjetimo, u pitanju je sistem koji automatski koči vozilo, ukoliko vozač ne reaguje na vrijeme u slučaju naglog kočenja ili zaustavljanja vozila ispred.

VolvoXCsedamdesetmodelskadvijecetrnaestagodinab

Inteligentna glavna svjetla

Novi Active High Beam Control čini vožnju po mraku sigurnijom i udobnijom, jer ukida potrebu prebacivanja sa dugog na kratka svjetla.

Prepoznavanje saobraćajnih znakova

Ovaj sistem pomaže vozaču, prikazivanjem saobraćajnih znakova u instrument tabli. Može se kombinovati sa funkcijom upozorenja na preveliku brzinu kretanja.

Volvo On Call u kombinaciji sa Bluetooth tehnologijom

Kultni Volvo On Call sistem sada se može kombinovati sa Bluetooth konekcijom. Istovremeno mobilna aplikacija, omogućava kontakt sa automobilom putem iPhone ili Android pametnih telefona.

Napredne zone gužvanja od različitih vrsta čelika

Patentirana prednja struktura podijeljena je u zone, od kojih svaka ima različit zadatak prilikom deformiranja. Vanjske zone preuzimaju veći dio deformacije. Što se energija udarca više približava putničkom prostoru, to se materijal manje deformiše. Kako bi svaka zona gužvanja adekvatno funkcionisala, koriste se različite vrste čelika.