20 GODINA RENAULTA TWINGO

Dvadeset godina Renaulta Twingo

Kultni Renaultov model Twingo ove godine slavi 20 godina postojanja. Poput brojnih slavnih i svjetski poznatih Renault modela i Twingo je osvojio svijet svojom pojavom, odnosno hrabrim dizajnom, inovativnim konceptom i živahnim temperamentom, te je u 14 godina postojanja prve generacije osvojio oko 2.075.300 kupaca.

Dvadeset godina Renaulta Twingo 2

Twingo je od samih početaka bio uistinu ambiciozan projekat. Čelnici francuske marke su 1989. godine zamolili direktora projekta Yvesa Dubreila da osmisli mali gradski automobil, koji će biti maksimalno praktičan, uzorno štedljiv i razmjerno udoban, ali i da ne bude direktni rival etabliranog gradskog modela Clio. Koncept Twinga bio je jednotavan; tražen je malen, atraktivan i cjenovno prihvatljiv proizvod, koji će se svidjeti i muškarcima i ženama i starim i mladim. Zbog toga je osim krajnje simpatičnog oblika dobio i nekoliko specifičnih inovacija, kao što je klizna stražnja klupa.

Dvadeset godina Renaulta Twingo 3

Ponuda Twinga bila je krajnje jednostavna. Dostupan samo u jednoj karoserijskoj varijanti, pokretan samo jednim motorom (1.2 litarskim benzincem sa 55 KS) i sa samo jednim paketom opreme. Od opcija su bili dostupni samo klima uređaj i krovni rolo prekrivač.

Dvadeset godina Renaulta Twingo 4

Zahvaljujući monobox arhitekturi i točkovima na samim krajevima karoserije, Twingo je mogao ponuditi maksimalan prostor unutar uistinu minijaturnih mjera. Osim što je posjedovao inovativnu kliznu stražnju klupu, sva četiri sjedišta unutar Twinga, mogla su se položiti, kako bi se dobio krevet za dvije osobe.

Dvadeset godina Renaulta Twingo 5

Iako su to mnogi govorili, Twingo nije bio umanjena izvedba Renaulta Espace, već je imao vlastiti “personality”, a kupci su posebno cijenili izgled prednjeg dijela, koji je podsjećao na nasmiješeno lice sa velikim očima. Enterijer je s druge strane bio maksimalno jednostavan i funkcionalan i sa brojnim simpatičnim detaljima. Bio je to pravi razigrani gradski automobil.

Bitni datumi:

Mart 1993: Početak prodaje nakon promocije na sajmu automobila u Parizu.

1994: Twingo demonstrirao vrhunsku pouzdanost prelaskom 240.000 km kroz Australiju.

1994: Predstavljen Twingo Easy, opremljen manuelnim mjenjačem, ali bez kvačila.

1996. Predstavljena limitirana edicija Benetton, te Twingo’Matic verzija, opremljena automatskim mjenjačem sa tri stepena.

1998. Prvo značajno osvježenje sa doradom šasije, sjedišta, instrument table, svjetala i prednjeg branika.

1999. Predstavljena vrhunska Initiale Paris verzija.

2000. Predstavljen 16V motor sa 75 KS i Quickshift sekvencijalni mjenjač.

2007. Kraj proizvodnje prve generacije Twinga u Evropi.