LAZARETH WAZUMA V8F – QUAD IZ PAKLA

alt

Neki će se možda sjetiti francuskog proizvođača posebnih automobila i motocikala Lazareth, koji nas je posljednji put oduševio malenim Renaultom Twingo prve generacije sa centralno smještenim V8 motorom iz Range Rovera. No, njihov posljednji uradak ponovo pomjera granice poimanja atraktivnog prevoznog sredstva.

alt

Pred nama je Wazuma V8F – quad, odnosno motocikl sa četiri točka, kojeg pokreće ni manje ni više nego Ferrarijev 3.0 litarski V8 benzinac sa 250 KS uparen sa sekvencijalnim mjenjačem iz BMW-a M3. Uzme li se u obzir masa vozila od samo 650 kg, performanse su na nivou supersportskih automobila, pa tako recimo da maksimalna brzina iznosi oko 320 km/h, naravno ako se ko i usudi toliko « potjerati » ovo čudovište.

alt

O dizajnu je zaista suvišno govoriti, obzirom da je čitavo vozilo zapravo veliki V8 motor na koji su prikačeni samo nužni karoserijski dijelovi, te ogromne 18-inčne felge sa gumama dimenzija 285/30 naprijed i 315/30 nazad. Naravno, ovakva vozilica nije legalna za cestovnu vožnju, ali je ipak na prodaju po cijeni od vrtoglavih 260.000 $.

alt