MINI COUPE

minicoupe

 

 

MINI predstavlja sljedeće poglavlje u uzbudljivoj i uspješnoj priči oživljavanja legendarnog modela. Upoznajte petog člana MINI porodice, MINI Coupe. Nakon standardnog hatchbacka, karavanskog Clubmana, kabrioleta, te SUV-a Countryman, maleni coupe dvosjed je prirodan nastavak. To je ujedno i prvi dvosjed u istoriji slavne britanske marke.

 

 

 

Cilj ovog automobila je jednostavan – ponuditi maksimalni užitak vožnje sa vrhunskom voznom dinamikom. Svaki aspekt novog MINI-ja, od izbora motora, preko postavke ovjesa i rasporeda mase do aerodinamike je fokusiran na optimalne vozne karakteristike. To je nesumnjivo najbrži i najagilniji MINI svih vremena.

 

 

 

Najavu vrhunskih voznih mogućnosti i neizmjerne zabave u vožnji daje atraktivan dizajnerski nastup. To se prije svega odnosi na radikalan bočni profil, tačnije krov, koji izgleda poput naopako zakrenutog kačketa, te na stražnji dio sa novim branikom i centralno smještenim izduvnim sistemom. Osim toga, tu je i bezbroj detalja za maksimalnu personalizaciju automobila. U svakom slučaju ovaj MINI izgleda poput igračke i osvaja već na prvi pogled.

 

 

 

Iako namijenjen uživanju za dvoje, MINI Coupe pokazuje i praktičnu stranu brojnim pretincima i prtljažnikom od 280 litara, dostupnim i s unutrašnje strane. Sam enterijer je identičan standardnim MINI modelima iz par specifičnih detalja. Inače Mini Coupe u dužinu mjeri 3.728 mm, u širinu 1.683 mm, a u visinu 1.384 mm, dok međuosovinski razmak iznosi 2.467 mm.

 

 

 

Kada su u pitanju motori, MINI Coupe pokreće provjereni BMW-ov 1.6 litarski  četverocilindarski benzinac, raspona snage od 122 KS (Cooper), preko 184 KS (Cooper S) do 211 KS (JCW). Svi nude besprijekorne performanse u kombinaciji sa malom potrošnjom. Tako Cooper sa 122 KS do 100 km/h ubrzava za 9 sekundi i postiže maksimalnih 204 km/h uz prosječnu potrošnju od tek 5,4 litre.

 

 

 

Sredina ponude Cooper S raspolaže sa 184 KS, te nudi ubrzanje do 100 km/h za 6,9 sekundi i maksimalnu brzinu od 230 km/h uz prosjek potrošnje od 5,8 litara, dok najjači JCW sa 211 KS stotku hvata za 6,4 sekunde i ostvaruje maksimalnih 240 km/h uz potrošnju od 7,1 litru. Ljubitelji dizelaša na raspolaganju imaju moćni 2.0 litarski agregat sa 143 KS i 305 Nm (Cooper SD), koji malenom coupeu nudi ubrzanje do 100 km/h za 7,9 sekundi i brzinski špic od 216 km/h uz potrošnju od samo 4,3 litre.