U POSJETI 49. MEÐUNARODNOM SAJMU AUTOMOBILA U BEOGRADU

bgcarshowpanorama

Za sve one koji nisu uspjeli posjetiti sajam automobila u Ženevi, idealno mjesto upoznavanja sa ovogodišnjim novitetima je sajam automobila u Beogradu, koji smo ljubaznošću kompanije Renault Nissan Srbija imali priliku pohoditi.

 

 

 

Najstarija i najprestižnija izložba automobilske industrije u susjednoj Srbiji održava se od 25. marta do 3. aprila (imate još vremena za posjetu), radno vrijeme je od 10 do 20 h, a cijena pojedinačne karte je 300 dinara (oko 5,5 KM). Najsretnijeg posjetioca očekuje i nagrada – automobil Punto Emotion 1.2.

 

 

U sklopu ove manifestacije održan je i 6. Međunarodni sajam motocikala – MOTOPASSION. Na sajamskom prostoru od 35.000 kvadratnih metara, nastupilo je 450 izlagača iz auto, moto i prateće industrije, te banke, lizing kuće i osiguravajuća društva. Čak 37 automobilskih brendova je predstavilo svoje modele, a premijerno je predstavljeno čak 85 modela. Pored premijera novih modela, premijeru kao zastupnici su imale kompanije Fiat Automobili Srbija, japanski Infiniti i kineski Chery.

 

 

 

Od 85 noviteta čak 20 modela je premijerno prikazano upravo na sajmu, a neki su dovezeni direktno iz Ženeve. Posebnu pažnju izazvalo je predstavljanje nove generacije Audija A6.

 

 

 

Chevrolet je u Beograd, direktno iz Ženeve dovezao novi Aveo u hatchback i sedan varijanti, koji je duži i širi od prethodnika, zatim petovratni Cruze, koji donosi sve kvalitete limuzine, ali sada sa prtljažnikom zapremine 400 litara i praktičnim petim vratima, kao i obnovljenu Captivu.

 

 

 

 

 

 

 

Citroen je oduševio prisutne prezentacijom DS4, novim predstavnikom luksuzne DS serije, ovaj put baziranom na kompaktnom modelu C4. Novi DS4 je uistinu neobičan petovratni kompakt sa linijama kupea, koji visokim stavom zapravo želi biti SUV. Tipično za Citroen.

 

 

 

Ford je predstavio dugoočekivanu novu generaciju kompatnog modela Focus.

 

 

 

Honda je u Beogradu predstavila osvježenu izvedbu modela Accord, uzbudljivi CR-Z i Jazz Hybrid.

 

 

 

 

 

 

Hyundai je za posjetioce sajma u Beogradu pripremio mnogo iznenađenja, kao što je Genesis Coupe, i40 CW te potpuno novu Elantru.

 

 

 

 

 

 

 

Jeep je predstavio novi Grand Cherokee i Compass.

 

 

Mercedes se u svom stilu odvojio u posebnu halu, gdje je predstavio sve same novitete kao što su obnovljena C klasa i njena Coupe izvedba, CLS i SLK, a za poseban „gušt“ pobrinuo se SLS AMG F1 Safety Car.

 

 

 

 

 

 

Mitsubishi je u Beograd dovezao sve aktuelne modele, a posebno su se isticali SUV modeli ASX i Outlander.

 

 

 

 

Nissanov štand obilovao je brojnim specijalnim izvedbama modela Juke, dok se Micra „pobrinula“ za brojne uzdahe.

 

 

 

Luksuzna podružnica Infiniti dolazak na tržište Srbije označila je predstavljanjem kompletne ponude na jednom mjestu.

 

 

 

Opel je u Beogradu nastupio sa obnovljenom Corsom i Antarom, te Astrom karavan.

 

 

 

 

 

Peugeot je predstavio novu admiralsku limuzinu 508, te 3008 HYbrid4, prvo hibridno vozilo sa dizel motorom na svijetu, kao i električni Ion.

 

 

 

 

 

Saab je posjetioce oduševljavao limuzinskim 9-5 i prvim SUV-om 9-4X.

 

 

 

Volkswagenov je poput Mercedesa za cijelu svoju grupaciju iznajmio posebnu halu, gdje su osvanuli brojni noviteti poput VW Passata, Jette, Amaroka, Sharana, zatim Seat Alhambre i Škode Fabie Monte Carlo.

 

 

 

 

 

 

I na Renaultovom štandu vladala je velika gužva, a za to su se pobrinuli limuzinski Latitude i specijalitet sajma, trkaća izvedba Dacie Duster, s kojom u Andros Trophee šampionatu nastupa slavni Alain Prost.

 

 

 

 

U svakom slučaju, ovogodišnji BG Car Show opravdao je očekivanja i ponudio pregršt noviteta, te tako postao jedan od najvažnijih automobilskih sajmova u regionu.