MERCEDES C63 AMG COUPE – PROTIVOTROV ZA BMW M3

mercedesccoupeamg

 

 

Mercedes je bez ikakve prethodne najave i u neradno nedjeljno jutro (taktička vježba, namjerna ili ne) predstavio potpuno novi C63 AMG Coupe. Automobil je trebao biti predstavljen na sajmu automobila u New Yorku sljedećeg mjeseca, no već je tu i odmah osvaja ljubitelje elegantnih sportskih coupea, koji su dosad imali samo jednu ikonu – BMW M3.

 

 

Osim opravdano sportske coupe forme, C63 AMG Coupe ne donosi ništa novo. Pogonski agregat, 6.2 litarski V8 sa 457 KS i 600 Nm u kombinaciji sa sedmostepenom transmisijom poznat je iz limuzine i karavana, no u laganijoj coupe karoseriji ima nešto lakši posao. Potvrda; ubrzanje do 100 km/h za 4,5 sekundi i brzinski špic elektronski „zauzdan“ na 250 km/h.

 

 

Kome to nije dovoljno, opcijski AMG Performance paket nudi 30 KS viška (487 KS), koje se itekako odražavaju na performanse. No, tuneri će imati dovoljno mjesta za rad i dokazivanje. Iako je taj podatak u ovakvom automobilu nevažan, Mercedes se hvali da uprkos vrhunskim mogućnostima C63 AMG Coupe u prosjeku troši tek 12 litara. Primljeno na znanje i svaka čast.

 

 

O kvalitetni i korištenim materijalima u unutrašnjosti, kao i količini opreme zaista je suvišno govoriti. Pa ipak je to AMG. Novi C63 AMG C Coupe na evropsko tržište stiže već u julu, po cijeni od 72.590 eura (Njemačka), dok AMG Peformance paket košta dodatnih 7.116 eura. Podsjetimo, limuzinski C63 AMG košta 71.340 eura, a karavan 73.899 eura. Porodica je sada kompletna.